Kwaliteiten van een HSP

Vaak wordt de nadruk gelegd op de uitdagingen van hoogsensitiviteit. Het is echter juist belangrijk om eens stil te staan bij de prachtige kwaliteiten die deze karaktereigenschap met zich meebrengt. Eén op de vijf mensen is hoogsensitief, wat neerkomt op 3,5 miljoen mensen in Nederland. In een groep van 30 collega’s of klasgenoten zijn dat 6 mensen, met een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen.

Dit zijn een aantal positieve kwaliteiten van een HSP:

Betekenis zoeken in het leven

Je vindt het fijn om zinvol werk te doen of juist in je vrije tijd op zoek te gaan naar een diepere betekenis van het leven. Ook geniet je van diepgaande gesprekken met mensen. Het is een mooie eigenschap die veel voldoening kan brengen in je leven. Je houdt van rust en stilte en denkt graag na

Genieten

Als hoogsensitief persoon kun je intens genieten, vooral van de kleine dingen als smaken, geuren, natuur en kunst. Je hebt niet veel nodig om het naar je zin te hebben. Ook ben je zelf goed in het creëren van sfeer.


Goed inleven in anderen

Je bent in staat je goed in te leven in anderen. Je ervaart de emoties van anderen intensief en kunt de situatie waarin iemand zich bevindt begrijpen alsof het jouw eigen ervaring is. Hierdoor ben je in staat nauwkeurig aan te voelen wat een klant, leerling of patiënt nodig heeft, en kun je reageren met passend advies, de juiste uitleg of een luisterend oor; precies wat de ander op dat moment nodig heeft.


Oog voor detail

Het vermogen om nuances waar te nemen is een waardevolle eigenschap. Kleine dingen die anderen ontgaan, vallen jou wel op. Zo zie je snel hoe iemand in zijn vel zit, valt het je direct op als er ergens nog iets ontbreekt en doe je alles zeer zorgvuldig.


Sterk rechtvaardigheidsgevoel

Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en je wordt diep geraakt door onrecht. Of het nu ongelijkheid, discriminatie, pesten of misbruik betreft, je voelt het onrecht dat anderen wordt aangedaan intens. Hoewel het begrijpelijk is dat dit je diep raakt, is het cruciaal om ook voor jezelf te zorgen. Het kan namelijk overweldigend zijn om de last van de wereld op je schouders te dragen.


Sterke intuïtie

Je hebt een sterke intuïtie doordat je veel details en informatie onbewust opneemt, wat de basis vormt voor een sterke intuïtie. Hoewel je niet altijd kunt verklaren waarom iets “goed voelt”, blijkt je ingeving vaak achteraf te kloppen.

Veerkracht tonen

Ondanks dat je het leven intenser ervaart dan iemand die niet hoogsensitief is, kun je volop van het leven genieten en laat je je niet ontmoedigen. Je vindt steeds opnieuw de motivatie om iets van je leven te maken.

Verantwoordelijkheid nemen

Je bent eerlijk en kijkt goed naar jezelf in verschillende situaties. Je ziet hoe zaken beter kunnen en zorgt dat het op tijd af is. In een werksituatie heb je je werk goed en op tijd af. Daarnaast zie je het belang van de groep. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat je niet te veel verantwoordelijkheid moet nemen voor dingen die eigenlijk de taak van anderen zijn. Wees daar dan ook voorzichtig mee. Weet dat jouw eerlijkheid en zorgvuldigheid een opluchting zijn voor veel mensen, vooral voor anderen die ook hoogsensitief zijn.

Weloverwogen beslissingen nemen

Je denkt diep na alvorens je actie onderneemt of een besluit neemt. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt of als jouw mening wordt gevraagd, bekijk je alle aspecten van de situatie zorgvuldig en geef je het de tijd om te bezinken voordat je je mening geeft of actie onderneemt. Je beslist misschien niet snel, maar je genomen besluiten zijn over het algemeen goed doordacht.

Zelfreflectie

Als je hoogsensitief bent, neem je uitgebreid de tijd om gebeurtenissen te overdenken. Je analyseert de situatie vanuit verschillende perspectieven om een volledig beeld te krijgen. Dit geldt ook voor je eigen handelingen; je reflecteert op je acties en onderzoekt hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Je staat open voor coaching en merkt dat je jezelf aanzienlijk kunt verbeteren door middel van dit proces.

Zorgvuldigheid

Je bent heel precies. Ondanks dat er vaak wordt gesproken over perfectionisme bij HSP in negatieve zin, brengt perfectionisme zorgvuldig handelen met zich mee, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het resulteert erin dat je zorgvuldig te werk gaat, zowel in je werk als in je communicatie en andere aspecten van het leven.

Zorgzaamheid

Een van de mooiste kwaliteiten (vind ik zelf) die je hebt als hoogsensitief persoon is je zorgzaamheid. Je krijgt veel voldoening om anderen gelukkig te zien en je leeft mee met minder goede tijden. Je hebt goed inzicht waar een ander behoefte heeft. Dit is niet alleen heel fijn voor anderen, die zich snel begrepen en gehoord zullen voelen, maar ook voor jezelf, omdat geven voldoening geeft. Het bieden van een luisterend oor en het bieden van troost door simpelweg een arm om iemand heen te slaan, kan vaak al heel geruststellend zijn voor de ander.

Welke kwaliteiten herken jij? En komen die kwaliteiten al helemaal tot hun recht?

Laat het me weten als je vragen hebt!

Uitgelichte posts

Affirmaties

Plant positieve zaadjes in je gedachten!

Het is niet de mening van anderen die er toe doet, maar wat jij diep van binnen over jezelf gelooft.

Waar de Body Mind Release methode jou bij kan helpen

Holisme

Vijf holistische niveaus

Kwaliteiten van een HSP

Welke kwaliteiten herken jij?

Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben?

Doe de test!

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”

Voel je je vastzitten in werk of het leven? Ontsnappen lijkt soms de oplossing, maar waar je ook gaat, neem je jezelf mee.

Recente blogposts

Affirmaties

Plant positieve zaadjes in je gedachten!

Lees verder

Ontdek jouw HSP-type!

Lees meer over de vier verschillende subtypes van hoogsensitviteit

Lees verder

“Spanning is wie je denkt dat je moet zijn, ontspanning is wie je bent”

Navigeren door Stress: Begrip, Beheer en Balans

Lees verder

Het is niet de mening van anderen die er toe doet, maar wat jij diep van binnen over jezelf gelooft.

Waar de Body Mind Release methode jou bij kan helpen

Lees verder

Holisme

Vijf holistische niveaus

Lees verder

Kwaliteiten van een HSP

Welke kwaliteiten herken jij?

Lees verder